Wat is het oversluiten van een hypotheek?

hypotheekadviseur Staff asked 8 years ago

Ik wil weten wat het inhoud om een hypotheek over te sluiten.

execution only hypotheek
1 Answers
hypotheekadviseur Staff answered 8 years ago

voordelig-geld-lenenBij het oversluiten van een hypotheek zal de kredietnemer een nieuwe hypotheeklening afsluiten met als doel de oude af te lossen. Men vervangt dus als het ware de ene hypotheeklening door een andere, onder andere voorwaarden en tegen andere tarieven. Oversluiten kan je bij dezelfde kredietverstrekker doen of je kan ook opteren voor een andere.

Wanneer kan je best je hypotheek oversluiten?
In de meeste gevallen zullen mensen hun hypotheek oversluiten bij een sterk gedaalde rente of bij een nieuwe hypotheekvorm die op de markt komt en die beter bij je behoeften aansluit. Men moet er bovendien van uitgaan dat oversluiten pas interessant wordt na het verlopen van de rentevaste periode. Doe je dit niet dan kan je kredietverstrekker je een boeterente kan aanrekenen die al snel hoog kan oplopen en het eindresultaat minder fraai zal maken dan in eerste instantie aangenomen.

Voordelen van het oversluiten van je hypotheek
Wanneer de markt geconfronteerd wordt met sterk dalende rentetarieven en jouw lening aan een veel hogere rente werd afgesloten kan je flink wat geld besparen door je hypotheek over te sluiten. Immers een hypotheek heeft over het algemeen een lange looptijd en een lager af te betalen maandbedrag kan op het einde van de rit een serieus verschil uitmaken, ook al lijkt de rentedaling niet zo spectaculair op het eerste gezicht. Een lagere maandelijkse afbetaling brengt ook met zich mee dat er meer financiële ruimte vrijkomt voor andere zaken.

Nadelen van het oversluiten van je hypotheek
Het grootste nadeel van het oversluiten van je hypotheek zijn de kosten die dit met zich meebrengt. Zo zal je opnieuw geconfronteerd worden met taxatiekosten en notariskosten zoals bij je oorspronkelijke lening. Bovendien zal je ook afsluitkosten betalen op het hypotheekbedrag en zal je indien de rentevaste periode nog niet verstreken was een boeterente moeten betalen.

Hypotheken Oversluiten of Niet?
Hou steeds voor ogen dat het pas een goed idee is je hypotheek over te sluiten als de besparing die je zal maken groter zal zijn dan de kosten die je ervoor moet betalen. We raden je dan ook zeker en vast aan eerst te rade te gaan bij je bank of kredietinstelling en je terdege te laten informeren alvorens een beslissing te nemen. Deze specialisten kunnen je precies uitrekenen wat het oversluiten van je hypotheek je zal kosten en wat het je zal opbrengen. Dit is immers veel complexer dan enkel het naast elkaar leggen van de rentetarieven. Vooral op het vlak van de kosten kan één en ander over het hoofd gezien worden.
Een overhaaste of ondoordachte beslissing in deze zou kunnen leiden tot onverwachte kosten en het uitblijven van het verhoopte resultaat. Laat je dus zeker bijstaan door ervaren specialisten.

execution only hypotheek